Kandida – Moja zgodovina


Pred nekaj leti so mi diagnosticirali prostatitis. Vse se je začelo s spremembo v občutku pri mokrenju in pozivu na odvajanje vode. Občutek za poziv je nekako izginil, ni bilo več urgence, ki sem jo bil vajen dotlej. Šel sem k zdravniku, ki je ubral ortodoksno pot. Najprej oralna terapija s Ciprobay-em in potem še antibiotik z injekcijami. Ker to ni prineslo prav nobenega izboljšanja, me je poslal na pregled k urologu. No, sprememba je sicer bila, vendar v obliki alergije na antibiotik – po vsem telesu sem postal rdečkasto lisast. Urolog (ki je imel na vratih pol metrski naziv, ki se je začenjal s: primarij) je pregledal prostato in rekel, da je splošni zdravnik ravnal pravilno….?????  Ni pa predpisal nobene nadaljnje terapije, le nekaj priporočil: nič alkohola, gaziranih pijač, kislega, hladnega… Večino tega sem vedel že od prej in se tudi držal. Splošni zdravnik je na koncu ugotovil, da je stanje neakutno in da se bom moral nekako navaditi živeti s tem. To mi je obzirno razložil. Vsem nam (njima verjetno še bolj) pa je bilo pri tem jasno, da imajo težave, katerih imena se končujejo z -itis, zelo pogosto rakav konec.
Potem sem z leti preizkušal katera hrana mi škoduje in se ji nekoliko izogibal. Vendar je bilo to bolj kilavo početje. Siri npr. so enkrat povzročili hud akuten pekoč občutek v prostati, drugič pa nič. Imel sem občutek, da na moje težave vpliva kar nekaj faktorjev in da je hrana samo eden med njimi. Težko je bilo, ker drugih sploh nisem poznal ne jaz in očitno tudi moji zdravniki ne.

Druga težava, ki me je pestila vsaj že nekaj let je bila kronična huda utrujenost. Popoldne, ko sem prišel iz službe, pojedel kosilo sem se počutil tako utrujenega, da bi se najraje od mize samo prestavil na kavč, če bi bil dovolj blizu. Bilo mi je težko že samo pomisliti na to, da bi se česa lotil.
Tudi dopoldne v službi sem se počutil utrujeno. Vendar resničnega vzroka utrujenosti nisem poznal in sem se kar naprej (bolj ali manj uspešno) trudil ohranjati določen nivo ustvarjalne aktivnosti. Seveda me je to večkrat povsem izželo.

Od vseh znakov, ki jih opisujem tukaj in so lahko posledica kandidiaze, pa so me najbolj motili nadležni hemoroidi – srbenje in včasihna toaletnem papirju svetlo rdeča kri.

Poleg tega sem opažal, da moj pogled na svet ni bil povsem jasen, čist, ampak nekako otopel, zamegljen, mogoče malo omotičen. Kot bi bila med mano in okolico nekakšna motna tekočina, skozi katero so do mene prihajali vtisi o svetu okoli mene.

Tudi nezbranost in motnje v koncentraciji sta bili moji stari znanki. Tega se spomnim še iz časov študija pred petnajstimi leti. Včasih je bilo bolj izrazito, drugič manj. Se pa dobro spomnim, da me je to motilo pri študiju in mi oteževalo trajno izobraževanje tudi potem, ko sem bil že v službi.
Nepopolna prisotnost pri tistem kar človek počne, je za študij lahko usodna.

Tudi moj slab kratkotrajni spomin sem z leti vse bolj jemal kot del mojega značaja, kot del sebe. Bila so obdobja, ko sem moral telefonsko številko pogledati dvakrat ali trikrat, da sem jo vtipkal.

Pri odločanju o kaki stvari sem mencal. Nisem vedel, na kaj vse moram paziti in kaj vse lahko vpliva na tisto določeno odločitev. To se mi je dogajalo le včasih, v določenih obdobjih, drugič pa ne.

Zelo so me mučili vetrovi. Karkoli sem pojedel (tak občutek sem imel), se je začelo. Potem, ko sem začel pred meseci ločevati ogljikove hidrate in beljakovine, se je stanje občutno izboljšalo. Ni pa bilo še v redu. Tako sem prav v zadnjih tednih preden sem začel z dieto, ki naj bi zatrla kandido, opazil da me močno napenja kadar pojem banano. Kako je zdaj to? Po teoriji naj bi napenjalo, če napačno kombiniramo OH in beljakovine, ne pa če pojem eno samo samcato banano.

Pogosto sem v blatu opazil sluz, vendar sem mislil, da je to pač zato ker jem veliko polnozrnatega kruha.

Kadar sem bil lačen sem se pogosto tresel. Ta znak nekateri viri tudi povezujejo s kandido.

Tako. Zgodovina mojih zdravstvenih težav bi lahko vsebovala še kak simptom, vendar sem naštel samo tiste, pri katerih sem po enem tednu stroge diete in uživanja Grenifit-a opazil spremembo.

Značke: ,

One Response to “Kandida – Moja zgodovina”

  1. Težave s prostato in kandida « Antony Nowak vs. Candida albicans Says:

    […] kakor koli že, leta in leta sem imel težave povezane s prostatitisom. Ko sem jedel določeno hrano, sem razločno čutil nek občutek v prostati, ki mi je dal vedeti, […]

Komentiraj