Po enem letu


Nedavno je minilo eno leto odkar sem se odločneje podal na pot boljšega življenja in odkar pišem ta blog.
V tem letu sem marsikaj spoznal, izkusil, dognal.
Nekaj glavnih povzetkov:

A: Hrana je bistveni temelj zdravja. Zelo narobe je, če se pri hrani odločamo samo po tem, kaj nam prija, kaj je prijetno in okusno za jed. Če jemo samo, kar nam je dobro, si lahko delamo zelo slabo. In nekoč bo prišel račun oz. posledice. Pravijo, da v naravi ni nagrade in ni ni kazni, so samo neizogibne ustrezne posledice.

B: Vsakodnevno zadostno gibanje je drugi bistveni temelj zdravja in dobrega počutja. ‘Zadostno’ ne pomeni desetminutno pohajkovanje s psom na sprehodu. Mišice se morajo utruditi in človek se mora vsaj enkrat dobro zadihati. Če ni gibanja, je skrb za prehrano veliko manj učinkovita. Če ni gibanja, duhovnost hitro postane formalnost brez vsebine.
Zadostno gibanje krepi mišice, izboljša nočno spanje in če se gibljemo zunaj smo spotoma še izpostavljeni soncu.

C: Tretji temelj zdravja je spanje. Zadostno in kvalitetno. Za to pa se je potrebno tudi malo potruditi. Ne gre kar samo od sebe.
Moja izkušnja je, da koristi: 1. gibanje čez dan, 2. dovolj sončne svetlobe čez dan, 3. manj gibanja zvečer, 4. manj svetlobe eno uro pred spanjem, 5. nič kave.
Ugotovil sem tudi, da je zame na dolgi rok potrebnih 7,5 do 8 ur spanja. Kakšno noč že gre z manj, nikakor pa ne cel teden. Pri tem je treba pripomniti, da nikoli ne pijem kave ali drugih poživil in da ob zadostnem spanju in pravi hrani lahko delam na 100% cel dan. Tudi popoldne sem svež, se lahko koncentriram na delo, lahko ustvarjam.

D: Presna hrana je najboljša vrsta hrane, ki sem jo preizkusil v svojem življenju. Doslej sem jedel običajno hrano, vegetarijansko, 0% ogljikovih hidratov in presno, pa še kaj vmes. In moja izkušnja, ki mi bo ostala za vse življenje je pozitivna izkušnja s presno hrano. Upam, da nikoli več v življenju ne bom zdrsnil pod 70% zaužite presne hrane.

E: V tem letu se je izboljšalo ali povsem izginilo kakšnih deset zdravstvenih težav ali motenj. Večinoma to še niso bile bolezni, ampak bile pa so moteče zadeve, ki so kazale, da nekaj ni v redu. Primer: trzanje mišic. Zdravnik ni vedel nič, malo je sumil na pomanjkanje “kakšnih vitaminov ali mineralov”, vendar nič določnejšega. S presno hrano se je ta motnja spotjo odplaknila.

F: Ljudje ne bi smeli jesti hrane, ki po svojem bistvu ni hrana. Vse kar močno predelano pride s tekočih trakov tovarn niti od daleč ni hrana. To je denaturirana predelana hrana z vsemi mogočimi dodatki, ki niso dodani zato da bi varovali naše zdravje. Praviloma so dodani zato, da se poveča dobiček od prodaje. Daljša obstojnost hrane na polici v trgovini, lepši izgled, ojačan okus služijo samo povečanju dobička.

G: V tem letu sem postal veliko bolj (upam, da res, da ni to le moje opažanje) strpen, manj razdražljiv. Lažje počakam z reakcijo na kakšne otroške neumnosti, dokler se malo ne ohladim. Vzrok spremembi vidim zgolj v hrani.

Upam na še kakšno takšno leto.

 

7 komentarjev to “Po enem letu”

  1. tp Says:

    Čestitke za uspešno leto v zdravju in bloganju! Upam, da nas boš še naprej navdihoval s pravimi informacijami.

  2. Natasya Says:

    Trzanje mišič je velikokrat le posledica stresa, le ta nas prisili do slabega načina prehranjevanj in manj gibanja. Če odpraviš stres izgine tud veliko različnih problemov, ki jih imamo vsakodnevno.

    Pa naj tukaj še nekaj omenim, kar je že dolgo znano vendar pozabljeno. Veliko ljudi ima bolečine v hrbtenici, za katere zdravniki pač pravijo, da moraš potrpeti 10 do 14 dni in izginejo. Že dolgo pa je znana povezava med zobmi in hrbtenico. Z zdravim načinom prehranjevanja, se tudi pH vrednost v ustih spremeni, bolezensi znaki se upočasnijo in bolečina izgine.

  3. Štefan Says:

    Končno sem našel nekaj tudi zase. Tudi meni najbolj odgovarja čimveč sveže prehrane, z sočnimi plodovi rad začnem že zjutraj. Meso jem bolj občasno, bolj zaradi občutka da ga moram. težje pa je z kuhinjo. zanjo nimam časa, moja Bajtlarca pa je prepričana, da ni nič skuhala – če kosilo ni kuhano… 🙂
    Se še oglasim!

  4. tp Says:

    Pod roke mi je prišel tale članek, ki sem ga uploadal: http://img171.imageshack.us/img171/9112/plastika.jpg

    Zanima me tvoje mnenje o tem. Je plastika res tako škodljiva? Se mogoče da s kakšnimi antioksidanti ipd. zmanjšati slab efekt plastike?

  5. Antony Nowak Says:

    Uf to pa ne vem. Nisem se še nič poglabljal v to. Dvomim, da bi antioksidanti tu igrali kakšno vlogo. Kolikor jaz vem se plastiki pripisuje vloga hormonskih motilcev.

  6. zdravka dren Says:

    vsec so mi tvoja spoznanja in me navdusujejo in motivirajo da se naprej ostajam na tej poti za katero ze dalj casa nekje v sebi cutim da je za cloveka naravna in s tem edina prava
    hvala za tvoj blog

  7. AntonyNowak Says:

    Hvala.
    Veseli me, da moje iskanje in bloganje koristi še komu…

Komentiraj