Nediabetična hipoglikemija


Hipoglikemija dobesedno pomeni “nizek krvni sladkor”. Nediabetična hipoglikemija pa je hipoglikemija, ki ni povezana z diabetesom. Diabetiki namreč lahko doživijo stanje zelo nizkega krvnega sladkorja, če si npr. vbrizgajo preveč inzulina. To je pri njih nevarno stanje, ki se lahko konča tudi s komo in smrtjo.

Običajno zapleten hormonski proces vzdržuje približno stalno raven sladkorja v krvi. Če pa se ravnovesje hormonov poruši, lahko pride do hiperglikemije (diabetes) ali hipoglikemije. Pri hipoglikemiji pade nivo sladkorja v krvi zelo nizko ALI pade zelo hitro. V obeh primerih prizadeta oseba doživi težave, ki jim rečemo hipoglikemični sindrom.

Pri večini hipoglikemičnih oseb se je mogoče z dieto učinkovito izogniti tem težavam ali jih obvladovati. Različni viri priporočajo celo vrsto diet za hipoglikemike. Vendar pa je vsakdo edinstven in ima edinstveno presnovo. Zato morajo hipoglikemiki pri prehrani še danes veliko eksperimetirati in preizkušati.

Obstaja več vrst kronične hipoglikemije:

 • Reaktivna hipoglikemija
  je stanje, pri katerem določene vrste hrane ali uživanje le-te ob določenem času dneva povrzočijo visoko in hitro nihanje sladkorja v krvi. Ko zaužijemo določeno vrsto hrane se telo prekomerno odzove na glukozo v hrani tako, da sprosti prekomerne količine inzulina. Ta potem povzroči hiter padec sladkorja v krvi in pojav hipoglikemičnih simptomov. Zato se ta vrsta hipoglikemije imenuje reaktivna.
  “Določene vrste hrane” so najpogosteje sladkor ali rafinirani ogljikovi hidrati.
  Četudi nivo sladkorja ne pade pod nivo, ki se smatra kot normalen, lahko prizadeti občuti hipoglikemične težave, če je spust dovolj hiter.
 • Relativna hipoglikemija
  je stanje, pri katerem se krvni sladkor s povišane ravni (po obroku) spusti na nizko raven dokaj hitro.
  Primeri relativne hipoglikemije:

  • Krvni sladkor pade za 20 mg/dl pod jutranji (postni) nivo sladkorja v šestih urah po obroku in pojavijo se hipoglikemični simptomi (težave).
  • Krvni sladkor pade za 50 mg/dl   v eni uri po obroku in pojavijo se hipoglikemični simptomi (težave).
  • Med glukoznim toleračnim testom (GTT) krvni sladkor narašča za 20 mg/dl  ali manj, potem ko ste zaužili glukozo, potem pa pade za najmanj 20 mg/dl po postni (jutranji) nivo.
 • Postna hipoglikemija
  pa je stanje, ko krvni sladkor redno pade zelo nizko po obdobju posta, ko 10 do 12 ure ne jemo –  npr. čez noč.

Te vrste so najpogostejše. Vendar pa vedenje o hipoglikemiji še ni povsem izoblikovano in veliko raziskav in debat še poteka, zato se različne vrste pogosto mešajo ali združujejo pod različnimi pojmi.
V literaturi je moč najti več izrazov za hipoglikemijo: poobročna hipoglikemija, poobročni sindrom, idiopatska reaktivna hipoglikemija, spontana hipoglikemija, funkcionalna hipoglikemija.

Obstaja pa tudi več bolezni ali stanj, ki se kažejo z istimi siomptomi kot hipoglikemija. Obstaja lahko tudi globlji zdravstveni problem, ki sproži hipoglikemijo. Kdor po izraženih simptomih torej sumi, da ima hipoglikemijo, naj nikakor ne odlaša s posvetom pri zdravniku. Nekatere od teh bolezni so namreč življenjsko nevarne.
Bolezni, ki lahko privedejo do hipoglikemije so:

 • Presnovne bolezni kot je glikogenozni in glukoneogenezni defekti, galaktozemija, fruktozemija,
 • Hormonske bolezni kot je hiperinzulinemija (redko)
 • Hipotiroidizem
 • Bolezni jeter, glikogenozni in glukoneogenezni defekti sta presnovni bolezni jeter
 • Tudi zloraba alkohola lahko povzroči hipoglikemijo

Vir: http://hypoglykemie.nl/faq/ in Cheryl in James Chow: Hypoglycemia for dummies

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: