Lektini: zveza med prehrano in krvno skupino


Med krvjo in hrano, ki jo pojeste, pride do kemijske reakcije. Ta reakcija je del vaše genetske dediščine. Neverjetno, ampak resnično je, da danes, konec 20. stoletja, vaša imunski in prebavni sistem še vedno bolje prenašata hrano, ki so jo jedli predniki z vašo krvno skupino.
To smo dognali zahvaljujoč lektinom. Lektini, bogate in raznolike beljakovine, ki se nahajajo v hrani, imajo sposobnost aglutinacije, ki vpliva na vašo kri. Lektini so močno sredstvo, s pomočjo katerega se organizmi v naravi prilepijo na druge organizme. Mnogo mikrobov, pa tudi naš imunski sistem, je to superlepilo uporabilo v svoje dobro. Celice žolčnih kanalov v jetrih imajo npr. na površini lektine, ki jim pomagajo zgrabiti bakterije in zajedalce. Bakterije in ostali mikrobi imajo prav tako na površini lektine, ki delujejo tako, da se prisesajo, da se lahko prilepijo na spolzke in sluzaste stene notranjih organov. Lektini virusov ali bakterij imajo pogosto značilnosti neke krvne skupine, zaradi česar so za ljudi s to krvno skupino še bolj nevarni.
Enako se dogaja z lektini v hrani. Ko pojeste nekaj, kar vsebuje proteinske lektine, ki niso kompatibilni z antigenom vaše krvne skupine, ti napadejo nek organ ali sistem v organizmu (ledvice, jetra, možgane, želodec itd.) ter na tem področju pričnejo aglutinirati (lepiti) celice.
Mnogo lektinov v hrani ima značilnosti, ki so dovolj podobne antigenu neke krvne skupine, da lahko postanejo ‘sovražnik’ antigenu druge skupine. Mleko ima npr. značilnosti krvne skupine B; če ga pije oseba s krvno skupino A, bo njen organizem takoj pričel z aglutinacijo z namenom, da ga zavrne.
Tukaj imamo primer aglutinacije lektinov v telesu. Recimo, da oseba s krvno skupino A spije kozarec mleka. Mleko se v želodcu prebavi v procesu kisle hidrolize. Proteinski lektin pa je na hidrolizo odporen. Se ne prebavi, ampak ostane nedotaknjen. Lahko pride do neposredne interakcije z želodčno sluznico ali s črevesjem ali pa se lektin skupaj s prebavljenimi hranljivimi snovmi mleka vsrka v krvni obtok. Različni lektini napadajo različne organe in sisteme človeškega telesa.
Ko se enkrat nedotaknjena lektinska beljakovina namesti nekje v vašem telesu, deluje na celice v tem območju dobesedno kot magnet. Celice zleplja in so, kot da bi bile tudi one vsiljivke, namenjene uničenju. To zlepljanje lahko povzroči sindrom razdražljivega črevesja (iritabilni kolon), cirozo jeter ali prepreči obtok krvi skozi ledvice; – če omenimo samo nekaj posledic.

Lektini: nevarno lepilo
Morda se spominjate bizarnega umora Georgija Markova na londonskih ulicah leta 1978. Markova je med čakanjem na avtobus umoril neznani sovjetski agent KGB. Najprej obdukcija ni pokazala, kako je bil umorjen. Po temeljiti preiskavi pa so v nogi Markova našli majhno zlato zrnce. Ugotovili so, da je bilo zrnce prežeto z ricinom; strupenim lektinom, izvlečkom ricinusa. Ricin je tako močan aglutinin, da že najmanjša količina lahko povzroči smrt, saj rdeče krvničke hitro zlepi v kepice, te pa zaprejo arterije. Ricin ubije v trenutku.
Na srečo večina lektinov v prehrani ni tako nevarnih za življenje, kljub temu pa lahko povzročijo različne težave, še posebej, če imajo značilnosti določene krvne skupine. V večini primerov nas naš imunski sistem zaščiti pred lektini. Telo odplakne 95% lektinov, ki jih vsrka z vsakdanjo prehrano. Vendar se najmanj 5% lektinov, ki jih pojemo, filtrira v naš krvni obtok, kjer reagirajo z rdečimi in belimi krvnimi celicami ter jih uničijo. Delovanje lektinov v prebavilih pa je lahko še močnejše. Tu pogostoma povzročijo vnetje občutljive črevesne sluznice. Ta aglutinacija ima lahko simptome alergije na hrano. Če pride do reakcije krvne skupine na nek lektin, lahko najmanjša količina le-tega aglutinira veliko število celic.
To ne pomeni, da bi se morali bati vsake hrane, ki jo pojeste. Navsezadnje so stročnice, morska hrana, žitarice in zelenjava bogate z lektinom. Težko je iti mimo njih. Ključ je v izogibanju lektinom, ki a8lutinirajo vaše specifične celice. To pa določa vaša krvna skupina. Na Primer gluten, najbolj pogost lektin v pšenici in drugih žitaricah, se veže na sluznico tankega črevesa in nekaterim krvnim skupinam – posebno skupini 0, povzroča huda vnetja in bolečo razdraženost.
Lektini se med seboj zelo razlikujejo, to je odvisno od njihovega izvora. Lektin pšenice ima npr. drugačno obliko kakor lektin soje in se pritrdi na drugačne kombinacije sladkorjev; določena hrana je zato za nekatere krvne skupine nevarna, za druge pa koristna.
Živčno tkivo je praviloma zelo občutljivo na aglutinacijski učinek lektinov. To morda razloži, zakaj nekateri znanstveniki mislijo, da je izogibanje hrani, ki povzroča alergije, koristno pri zdravljenju nekaterih vrst živčnih motenj, kot je hiperaktivnost. Ruski znanstveniki so ugotovili, da so možgani shizofrenikov bolj občutljivi za pritrditev določenih lektinov, ki se nahajajo v običajni hrani.
Rezultat vbrizgavanja lektina leče v čašico kolenskega sklepa zajcev, je bil razvoj artritisa, ki se po ničemer ni razlikoval od revmatskega artritisa. Mnogo ljudi z artritisom verjame, da jim pomaga, če se izogibajo hrani, kot so paradižniki, bučke in bel krompir. To ne preseneča, saj je večina te zelenjave bogata z lektini.
Lektini v hrani prav tako lahko reagirajo z receptorji na površini belih krvnih celic in jih programirajo tako, da se te hitro podvajajo. Ti lektini se imenujejo mitogeni, ker privedejo bele krvničke do mitoze; procesa celične reprodukcije. Mitogeni ne povzročajo grudic v krvi z zlepljanjem celic; oni se samo pritrdijo, kakor bolhe na psa. Občasno se zdravnik na urgentnem oddelku sooči z zelo bolnim, a navidez povsem zdravim otrokom, ki ima nenavadno veliko število belih krvnih celic. Kljub temu, da najprej pomislimo na otroško levkemijo, bo zviti zdravnik vprašal starše: “Ali se je vaš otrok igral na vrtu?”. Če bo odgovor pritrdilen: “Ali je jedel kakšen plevel ali dajal v usta travo?”. Lahko se izkaže, da je otrok jedel liste ali brste severnoameriške rastline z imenom phitolacca americana, katere lektin povzroča nastajanje belih krvničk.

Vir: Peter J. D’Adamo – 4 načini prehrane za 4 krvne skupine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: