Zgodovina človeštva in krvnih skupin


Zgodba o človeški vrsti je zgodba o preživetju. Bolj določeno – to je zgodba o tem, kje so živeli in kaj so tam lahko jedli. Je zgodba o hrani – o iskanju hrane in o selitvah zaradi iskanja hrane. Ne vemo zagotovo, kdaj se je začel človekov razvoj. Morda so se neandertalci, prva človeku podobna bitja, razvili pred 500.000 leti – morda celo prej. Vemo, da se je človeška prazgodovina začela v Afriki, kjer smo se razvili iz človeku podobnih bitij. Življenje pračloveka je bilo kratko, težko in surovo. Ljudje so umirali na tisoč različnih načinov – zaradi priložnostnih okužb, zajedalcev, napadov živali, zlomljenih kosti, porodov – in predvsem umirali so mladi.
Neandertalci so se najbrž prehranjevali s surovimi divjimi rastlinami, ličinkami in z ostanki živali, ki so jih ubile roparice. Bili so bolj plen kot plenilci, še posebej plen okužb in zajedalcev. Veliko zajedalcev, črvov, metljajev in mikroorganizmov – povzročiteljev okužb, ki žive v Afriki, ne spodbudi imunskega sistema k proizvajanju specifičnih protiteles proti njim, najbrž zato, ker so praljudje s krvno skupino 0 imeli zaščito v obliki protiteles že od rojstva.
Ko se je človeški rod selil in bil prisiljen prilagajati svojo prehrano spremenljivim razmeram, je nova prehrana izzvala prilagoditve v prebavilih in v imunskem sistemu, potrebne predvsem za preživetje in kasneje za napredek v vsakem novem okolju. Te spremembe se zrcalijo v razvoju krvnih skupin, ki so se očitno pojavljale ob kriznih preobratih človeškega razvoja:
1. Vzpon človeka na vrh prehranske verige (razvoj krvne skupine 0 do popolnosti).
2. Sprememba iz lovca – nabiralca v bolj ustaljenega poljedelca (pojav krvne skupine A).
3. Mešanje in selitve ras iz Afriške pradomovine v Evropo, Azijo ter Severno in Južno Ameriko (pojav krvne skupine B).
4. Moderno mešanje različnih krvnih skupin (pojav krvne skupine AB).
Vsaka krvna skupina vsebuje genski zapis o prehranjevanju in vedenju naših prednikov. Čeprav smo že zelo oddaljeni od prazgodovine človeštva, nekatere njihove lastnosti še vedno vplivajo na nas. Poznavanje teh predispozicij nam pomaga razumeti logiko načina prehranjevanja glede na krvne skupine.

Krvskupine

Časovna porazdelitev krvnih skupin in antropologije. Začenši od najzgodnejših časov, diagram ponazarja različna obdobja razvoja v povezavi s pojavom krvnih skupin. Zanimivo je, da imajo razvojne spremembe krvnih skupin skorajda biblijski časovni okvir. Ko so imeli vsi skupino O (najdaljše obdobje), ko so zavzemali določeno ozemlje, jedli enako hrano in vdihavali enake mikroorganizme, je bila vsakršna sprememba nepotrebna. Z naraščanjem števila prebivalcev in temu sledečim selitvam so se začele vrstiti spremembe. Krvni skupini A in B, ki sta nastali kasneje, nista stari več kot 15.000-25.000 let, skupina AB pa je še veliko mlajša.

Vir: Peter J. D’Adamo – 4 načini prehrane za 4 krvne skupine

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: