Živila, ki zmanjšujejo apetit


Hruske

Jajca
Za zajtrk si pripravite jajca. Ker so bogat vir beljakovin, vas bodo nasitila za dlje časa. Mnoge raziskave so pokazale, da jajčne beljakovine blagodejno delujejo na krvni sladkor, zaradi česar zmanjšujejo tudi željo po sladkem.

Stročnice

Razlogov, da bi v prehrani pozabili na stročnice, ni. Raziskave so pokazale, da stročnice vsebujejo veliko kolecistokinina, prebavnega hormona, ki zmanjšuje apetit in podaljša občutek sitosti. Imate povišan holesterol? Stročnice zmanjšajo tudi tega.

Hruške
Za hitro malico si privoščite hruške. Ker so bogate z vlakninami, vas bodo hitro nasitile in pregnale lakoto med obroki. Hruške vsebujejo tudi pektin, ki zmanjšuje raven krvnega sladkorja. Enako kot hruške, vas bodo nasitila tudi jabolka.

Cimet

Vas sredi dneva obide slabost ali nenadna in zelo močna želja po sladkem? Pregnali jo boste s cimetom. Zmešajte ga z navadnim jogurtom ali pa ga malo potresite po kosu opečenega polnozrnatega toasta, z njijm pa lahko popestrite tudi okus jabolk ali hrušk. Ameriški znanstveniki so odkrili, da manjše količine cimeta lahko uravnavajo nivo inzulina in krvnega sladkorja. Pri njegovi uporabi pa nikar ne pretiravajte – dovolj je že četrtina ali manj čajne žličke cimeta na dan.

Mandlji
Manjšo lakoto med obroki lahko ukrotite tudi z mandlji, ki jih zaradi zdravih maščob uvrščamo med bolj zdrave prigrizke. Dovolj je, če jih boste pojedli eno pest, občutek sitosti pa bodo razvili približno pol ure po zaužitju.

Voda

Ste res lačni, ali le dehidrirani? Pogosto lahko neločevanje občutka lakote in žeje pripelje do dehidracije, zato ne pozabite na zadostne količine vode. Ko začutite manjšo lakoto, najprej spijte kozarec vode.

Laneno seme

Imate slabo prebavo? Za zajtrk ali malico žličko zdrobljenih lanenih semen primešajte jogurtu. Tako boste telo oskrbeli z zadostnimi količinami maščobnih kislin in vlaknin, spodbudili prebavo in zaradi počasi prebavljivih maščob in beljakovin podaljšali občutek sitosti.

Vir: www.zurnal24.si

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: