Vitamin B12 in presna prehrana


Pri presni prehrani naj bi bilo pomanjkanje vitamina B12 resen problem. Spodnji izseki iz knjige Vitaminski priročnik, 4. izdaja (Handbook of Vitamines, 4th edition) avtorjev Janos Zempleni, Robert B. Rucker, Donald B. McCormick in John W. Suttie to potrjujejo.

Prehranski viri vitamina B12 
B12 sintetizirajo izključno prokariotski mikroorganizmi. (prokaryotic microorganisms).
Prežvekovalci dobijo B12 od mikroorganizmov preželodca.
Nekatere živalske vrste pridobivajo B12 z uživanjem lastnih iztrebkov ali s fekalno kontaminacijo hrane, ki jo jedo. Za ljudi in druge vsejede pa je edini vir B12 (če ne uživamo dodatkov) hrana živalskega izvora. Največje količine B12 se nahajajo v jetrih in ledvicah (>10 mg = 100 g mokre teže), najdemo ga v školjkah, v mesu organov in mišic, v ribah, piščancih in mlečnih izdelkih (jajca, sir in mleko). Slednji vsebujejo manjše količine (1-10 mg = 100 g mokre teže).
Vrtnine, sadje in vsa druga živila neživalskega izvora so brez B12, razen če so kontaminirani z bakterijami. 
B12 v hrani se na splošno ne uniči s kuhanjem.

 

Advertisements

10 komentarjev to “Vitamin B12 in presna prehrana”

 1. Aleš Says:

  Pomanjkanje vitamina B12 je težava celotne današnje populacije, na piedestal pa postavljajo vedno vegane oz. tiste ki ne uživajo hrane živalskega izvora. Ker je naše okolje vedno bolj kontaminirano, bakterije, ki so proizvajajo B12 precej slabše opravljajo svoje delo.
  B12 dodajajo na skoraj vse kosmiče, v pijače, ….. še v hrano za pse in mačke… pa saj to so ja karnivori, kako bi jim potem lahko primankovalo vitamina B12? Suplemente B12 (tabletke) Najdemo že v vsaki trgovini. Nisem vedel da toliko veganov hodi naokrog…
  Težava pri B12 je tudi absorbcija… če imaš slabo prebavo, se B12 ne bo proizvajal v tvojem črevesu, niti se ne bo zadostno absorbiral…
  Pa tudi naša obsedenost s čistočo… vsako sadje, zelenjavo, četudi biološko pridelano, operemo… s tem pa lepo operemo tudi B12, ki so ga proizvedle bakterije…

 2. Antony Nowak Says:

  Ja, kar nekaj knjig o presni hrani sem že dobil v preteklih mesecih in tednih, ki so poudarjale: Če imate lastno sadje in zelenjavo, jih ne umivajte (razen, če so zelo umazani). Jejte naravnost z drevesa in vrta.

  Sicer pa vitaminski priročnik kar izčrpno in uravnoteženo (vsaj tak občutek sem imel) piše o tej temi. Omenja tudi indijske vegane (sikhe), pri katerih so najbolj poglobljeno preštudirali zadevo z B12.

 3. Vžigalca Says:

  Kaj pa misliš o dodatkih B-kompleksa?
  Sama sem jih dodajam občasno prehrani (čeprav jem sicer le presno), ker se mi zdi, da ne škoduje: presežek se tako ali tako izloči z urinom.

 4. Antony Nowak Says:

  Tudi jaz jih zadnjih nekaj tednov tednov jem.
  Vsaj v dveh knjigah o presni hrani, ki sem jih bral, sem prebral pod to tematiko, da so dodatki boljši kot preveliko pomanjkanje.

 5. alfio Says:

  ali se vitamin b 12 uniči če jemo meso in ribe surove z limono?

 6. alfio Says:

  kako se vidi pomanjkanje b 12?

 7. Antony Nowak Says:

  Kolikor jaz (laik) vem, se B12 pri kombiniranju z limono ne uniči.
  Pomanjkanje lahko kvarno vpliva na živčni sistem.
  Sicer pa lahko pobrskaš po Google Knjige books.google.com v iskalno vrstico vpišeš Handbook of vitamins in znotraj knjige poiščeš B12 deficiency in imaš vse…

 8. alfio Says:

  hvala antony nowak jaz zdaj jem samo presno hrano in se počutim odlično moram shujšati 40 kg zato sem prešaltal na to in to bo v bodoče vse kar bom jedel vsako tolko bom jedel tudi surovo meso in ribe z limono prav zaradi b 12

 9. Antony Nowak Says:

  Veliko uspeha želim. Ne pozabi na dovolj zelenjave, drugače ne bo uspelo. Več info in podpore pa lahko najdeš tudi na http://www.presnisvet.net.

 10. alfio Says:

  najlepša hvala anthony nowak zelo prijazen lep pozdrav

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: