Vegetarijanstvo in pomanjkanje vitamina B-12?


Vprašanje: Ali ne pravijo vselej, da vegetarijancem manjka pomembni vitamin B-12 in da to povzroča nevarnost slabokrvnosti?

Odgovor: Vse vrste presnega sadja in zelenjave vsebujejo potrebne vitamine in rudninske snovi (odkrite in še neodkrite). Komajda merljivi vitamin B-12 se tako kot pri drugih vrstah sesalcev po potrebi sam ustvarja v lastnem, prebavnem sistemu ob pomoči bakterij, ki so tam prisotne. Če ne bi bilo tako, bi morale vse rastlinojede živali imeti premalo vitamina B-12. Pri tem pa ravno zagovorniki vitamina B-12 pravijo, da ga je zelo veliko v mesu, ne pa v rastlinah. Tako znova postavljam nasprotno vprašanje: Kako to zmore žival, človek pa naj tega ne bi zmogel? Ali naj bi bila krona stvarstva resnično tako slabo opremljena? Kar zadeva mene osebno, imam po laboratorijskem preskusu namesto “normalne” (Kaj pa je normalno?) vrednosti približno 600 mcg več kot 1200 mcg v serumu! In to navzlic temu, da že 40 let živim brez mesa, rib in jajc? Anemijo in pomanjkanje vitamina B-12 dobijo ravno mesojedci!
Pri vprašanju beljakovin vidimo resnično “omejeno” obzorje vseh učenjakov, ki trobentajo, da neogibno potrebujemo živalske beljakovine za človeško prehrano kot izravnavo “nepopolnih” aminokislin v rastlinskih snoveh. V vsakem obroku naj bi bile uravnotežene.”
Le kako lahko preživijo milijoni živali in ljudi, ki se prehranjujejo brez živalskih trupel? Ali zaradi močno razvitih možganov sploh nismo sposobni odgovoriti na to preprosto vprašanje!
Nasprotno, ravno mesojedci dobijo pogosteje levkemijo (krvnega raka) kot vegetarijanci. Še zlasti ne vegetarijanci, ki se hranijo s presno hrano. Laik zna to mnogo bolje presoditi: brez rastlin ni življenja na zemlji, brez rastlinojede živali pa ni mesojedih živali! Vselej znova se vračamo k rdeči niti v pričujoči knjigi. Samo kuhanje je krivo za uničevanje hrane in za vse iz tega nastale sedanje in prihodnje bolezni!
Ne moreš zahtevati popolne preskrbe s potrebnimi vitamini in mineralnimi snovmi, če si hrano s toploto spremenil in jo uničil! V tem je vzrok in ne v potrebnosti živalskih beljakovin!
Vse velike stvari so preproste, kako to da si ne moremo zapomniti tega preprostega pravila!


Vir: Helmut Wandemaker – Hočeš biti zdrav? Proč s kuhinjskim loncem!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: