Kaj je predelana hrana?


Slanina, šunka: sta izdelka iz svinjine, ki sta običajno kemično obdelana, da ohranijta rožnato barvo.
Konzervirana govedina vsebuje konzervanse in je močno slana.
Koruzni kosmiči (corn flakes): so visokopredelana hrana in pogosto vsebujejo zelo veliko sladkorja.
Dietni jogurti vsebujejo umetna sladila.
Instant juhe in omake: so močno slane in s predelavo izgubijo žive sestavine.
Zamrznjena hrana: nekaj vitaminov se uniči pri blanširanju, še več pa pri hranjenju in kuhanju. Vseeno je koristen del naše prehrane.
Sadnim jogurtom je po navadi dodan sladkor.
Mesne omake v prahu: so zelo slane in pogosto obarvane s kemično izdelano karamelno barvo.
Majoneze in drugi solatni prelivi: so običajno narejeni z visokopredelanimi olji, zato delajte po možnosti lastne prelive s hladno stiskanimi olji.
V kisu vložena hrana je zelo kisla in slana.
Klobase in salame vsebujejo po navadi barvila in sredstva za konzerviranje.
Jušne kocke so zelo slane. Pogosto vsebujejo natrijev glutaminat, ki lahko povzroči alergične reakcije.
Pakirani hladni narezki vsebujejo ponavadi aditive in sol.
Raznovrstne mesne konzerve pogosto vsebujejo veliko soli. Bodite pozorni na aditive.
Konzervirane juhe so močno slane in vsebujejo natrijev glutaminat. Pazite nanj pri juhah, na katerih piše, da ne vsebujejo umetnih barvil in sredstev za konzerviranje.
Konzervirani paradižniki so kislinotvorni.
Konzerviran beli riž in mlečni pudingi: dodan jim je sladkor, riž je predelan, poleg tega mleko in riž ne gresta skupaj.
Kisi so zelo kisli; primernejša sta limonin ali citronkin sok.
Bel pšenični zdrob: uporabljajte zdrob iz polnozmlete pšenice.

Zakaj ostane predelana hrana dalj časa sveža?
Pakirana in konzervirana hrana ter pijače ostanejo nenaravno dolgo sveže pri sobni temperaturi ali v hladilniku – zato, ker so jim odvzete žive sestavine in dodani konzervansi.

Vir: Jackie Habgood: Zdravo kombiniranje hrane

Predelana je vsaka hrana, ki ni več podobna surovini (resnični hrani) iz katere je narejena. Z drugimi besedami: Ne jejte ničesar, česar vaša babica ne bi prepoznala kot hrano.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: