Namazi


Odkar imam pri prehrani nov režim, jem veliko namazov. No, če pomislim so zajtrki in večerje skoraj zmeraj; nekaj na riževih vafljih in čaj. Občasno še jogurt z otrobi ali sojino mleko z ovsenimi kosmiči ali malo skute. Razen tega pa za zajtrke in večerje skoraj zmeraj kak namaz.

Zadnjih nekaj dni opažam, da sem nekaterih že malo sit.
Kokosovo olje je sicer super, ampak če ga jem preveč in prepogosto se mi upre. Skorajda mi je včasih slabo po njem.

Od namazov tako jem: Kalčkove sojine namaze (Štajerc, Panonec in Toskana), Tahini, sojino olje in Vitaquell Extra omega namaz. Včasih sem še Mercatorjeve bio sojine namaze, vendar sem jih nadomestil s Kalčovimi, ker imajo manj OH.

Po bolje založenih trgovinah sem iskal še kaj, pa nekako nič kaj našel. Pri vsaki zadevi se mi je zdelo kaj spornega.
Sojine smetane npr. v Mercatorju sploh nisem našel. Čisto mogoče, da se le premalo iskal, ampak nobena reč mi ni delovala varno. ali je imela sladkor, alo pa velik odstotek OH…???

Katere namaze jeste drugi? Rad bi si malo razširil nabor. In po možnosti znižal stroške…🙂

 

Tags:

11 Responses to “Namazi”

  1. neni Says:

    Jst jem kr neki podobnega tvojemu repertoarju, vendar sem ta vikend (prazniki in familjarna srečanja oz. požrtije) jedla bakalar (sestavine: sončnično olje, polenovka, oljčno olje, česen, sol, poper čili) mami ga je kupila v ribarnici, poleg tega sem našla v Leclercu goveji biftek, ki je tudi vseboval goveje meso in dovoljene začimbe. Ta spremeba mi je pasala in nič škodovala mojemu želodčku🙂 Ne vem točno, kakšna imaš ti načela pri dieti…pač en predlog. Aja pa še to v Mercatorju imajo namaze Granovita-trenutno jem Bio namaz s hrenom iz sončničnih semen in je božanski (rada imam hren, sestavine:sončnična semena, sončnično olje, voda, hren, limonin sok, čebula, morska sol). Nekaj jih majo tudi v DM-u. Glede stroškov-ha ha ha…no comment🙂

    Lep začetek tedna…

  2. emetadindon Says:

    Ne vem, če lahko ješ buče, a bi priporočila tale recept:
    http://emetadindon.wordpress.com/2008/10/25/lepi-bucni-namaz/
    Pa dober tek!

  3. Dolores Says:

    ja glede stroskov lahko res napisem samo no comment… se mi vcasih zdi, da je tale dijeta narejena za miljonarje😉 ampak ti zdravilci, ki jo priznavajo, tako nimajo nic od mojega prehranjevanja, saj dvomim, da jim mercator odstopi delez.

    jaz sem pri namazih enako usmerjena kot ti, le da jem se philadelfijo, mi ne povzrca tezav, ampak je pa samo mleko skora… tako da kaj pa vem, vcasih jem samo to, ali pa sem lacna, ker pri drugih namazih je tako, da sem kupla enkrat enega za 2,5 € in mi je bil nezgravzen… in glede na ceno, me je sedaj strah probati, karkoli ne vem kaksne okus ima, je le malo predrago vse skupaj

    sem gledala zadnjic tahini, amapk je taka boca, da ga nisem upala kupit, ker ne poznam okusa, se bojim da bi romal v smeti… kaj mi lahko poves kaksnega okusa je?

    bakala mogoce res ni sporen ampak bifteka pa jaz nebi jedla, je goveje meso, ki se ga je potrebno izogibat, in se surovo povrhu, kar je pa itak veselica za glivice, tako da rzmisli, ko ga bos naslednjic jedla, enako je tudi polenovka surova v bakalaju, jaz ga jem samo ce ga naredi nona, pa se to v zelo malih kolicinah, kupljenega pa ni sans, ker ne ves koliko casa, ga pustijo tam v hladilniku

  4. Antony Nowak Says:

    @emetadindon
    Buče sem enkrat poskusil v prilogi, pa ni bilo dobro. Samo, takrat sem kombiniral dve “novosti”, pa ne vem točno katera je povzročila težave. Potem nismo več kupovali buč. Včeraj pa smo jih nekaj dobili in bom lahko spet malo eksperimantiral. Hvala za recept.

    @Dolores:
    Tahini je bil nam doma vsem na začetku čuden. Nekaj novega. Težko bi rekel, da ima okus po čem drugem. Po sezamu pač… ker to je.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Tahini
    Zadeva se precej lepi na zobe, zato ga jaz jem s toplim čajem, da sproti poplakneš. Ko se navadiš, gre čisto OK.
    Jaz še nobene reči nisem vrgel proč. Če vidim, da mi dobro dene, si dopovem da je zdravo in potem počasi rata tudi dobro. Edino kokosovo olje malo bolj počasi gre, ker sem nekajkrat pretiraval z njim in se mi je res malo uprlo. Enkrat mi je kar malo slabo naredilo, ko sem ga preveč jedel. Zdaj pa po malem zraven Vitaquell extra organic omega namaza in gre.
    Pri nas dobiš dve vrsti Tahinija: Whole in Light. Kakšne bistvene razlike ni, Light ima nekaj kalorij manj in malo drugačen okus. Jaz sem zaključil, da ni nobene razlike in kupim tistega, ki ga dobim.
    Bom pa res poskusil še z Philedelfijo, ki sem jo že pred nekaj dnevi gledal, pa potem ne kupil.
    Malo bolj pestro moram narediti, da ne bo vsake tri dni isto za zajtrk.

  5. Dolores Says:

    meni bucke ne delajo tezav, pa se dobre so full, tudi ce jih samo popecem na kosovi mascobi
    kar se pa buc tice, pa ne vem, niti jih ne probujem uzivam samo domace bucno olje na solati.
    recept, ki ga je posredovala emetadindon pa ni najboljsi, saj ne za kandido, saj vsebuje, sladkor, kis za vlaganje in gorcico, to se pravi, da bi nasa kandida plesala spet po nasem telesu😉

    jaz za zajtrk jem otrobe ali pa ovsene kosmice, ali sojnie z jogurtom ali z sojinim mlekom, saj drugega za zjtrk ne morem, se tako se bolj prisilm da ga jem, kot pa kaj drugega. in to je najbolj mocna hrana, ki jo lahko pospravim, brez da mi gre na bruhanje

  6. Antony Nowak Says:

    Ker je včeraj emetadindon ravno omenila recept za buče (ki ga še nisem pregledal), sem šel pogledat v knjigo Resnice in zmote o kandidi in tam (pri receptih) našel napisanega polno lepega in dobrega o bučah. Po navedkih iz knjige naj bi bile buče najbolj priporočljiva vrsta ogljikovih hidratov. Delujejo antioksidativno, razkisajo in kot OH niso sporne. Torej bomo veselo eksperimentirali, ko se bo končal moj trenutni eksperiment z namazom Philadephija.

  7. Anonimnež Says:

    Ja, ja Dolores…res maš prav glede biftka…sploh nisem gledala nanj kot na surovo meso🙂 Nisem pa vedela, da se je treba govejemu mesu izogibat…jst sem sam svinjino črtala iz jedilnika- ostalo jem…sicer ne v ogromnih količina, vendar jem.
    No, edino za bakalar sem pa prepričana, da je vredu (kuhana riba)…ker mami pozna delavca v ribarnici, ki dela bakalar in se je pozanimala kako je z njim in ji je vse razložil…hvala bogu🙂 Tak da, enkrat ne mesec, ko grem domov, bo padel bakalar🙂

  8. Dolores Says:

    goveje meso je sporno razen res pustih delov, recimo goveja juha po mojem nebi smela delati tezav, je pa se nisem stestirala, saj midva zivima v dveh in se mi je res ne da za dva kuhat😉

    drugace pa je meso nasplosno sporno pri kandidi, ampak ne tako iz vidika kandide, kot iz vidika zakisanosti. saj vse meso zakisa telo zelo… to je pa posledicno dobro okolje za prezivetje glivic, saj zivijo v kislem okolju

    tako da na tvojem mestu, bi se jaz izogibala tudi mesa, jaz ga jem enkrat na teden, in vmes se enkrat ali dvakrat ribe (te so se najmanj sporne), uzivam pa veliko soje, in sojinega mesa, saj mi je zelo okusno

    preberi knjigo alkalizirajte ali umrite in videla bos o cem govorim, jaz nekako skusam vzeti vse od tam vn in odstejem kar ne smem za kandido, in to je moj jedilnik, res je malo stvari ampak ko se ti pri napacni prehrani pojavijo tezave prezivis tudi to😉

    sem pa zdej testirala mesno obdobje, jedla sem ribe, purana, piscanca, in veliko mlecnih izdelkov in se je drsticno znizal moj pH, tako da me je danes zjutraj skor vrglo na rit, aja pa se bazicnih prasov nisem pila in posledice so tu. tako da vidim da drzi, da meso nasplosno ni zdravo, skoraj v nobeni obliki. in danes ze zacenjam samo z zelenjavo in tudi bazicni prasek sem si prinesla v sluzbo, da malo dvignem nivo pHaja

  9. neni Says:

    Eno vprašanje: Kakšno je sojino meso? Oz. kje se ga da kupit?
    Sej jst se tudi privajam na vse to….po eni strani je dokaj zahtevno, po drugi strani pa rečeš: Če je potrebno samo to za boljši lajf, pol ni težko vsega upoštevat.Jst mam največje težave s kuhano zelenjavo (ne preveč, mesa, ne preveč OH…ostane ti veliko zelenjave), zelenjavo imam zelo rada vendar svežo (pojem zelo veliko paprike, paradižnika, kumaric, zelene solate, zelje, korenček)…samo kuhana zelenjava-to mi pa najbolj ne gre po grlu😦 zdej sem začela mal juhice kuhat, pa mal zmiksam…pol pa gre🙂 Tudi glede sadja sem se odločila, da pojem dopoldan za malico en sadež (ker eni so se odrekli sadju) jst se tem vitaminom nočem. Samo pazim, da vsaj nekaj časa potem ne jem kaj drugega, da se ne vse zmeša v želodčku(seveda pa jem citruse, kivje in jabolka…ne jem kakih banan, grozdja).
    Na začetku sem bla čist zagreta za vse pripravke, dodatke, praške…vendar sem si rekla, da se morem mal umirit, ker če ne bom bankrotirala. Tak da bom mal postopoma nadaljevala. Mal prebiram, mal vidim vaše izkušnje…

  10. Antony Nowak Says:

    Sojino meso se kupi v papirnatih vrečkah in ima obliko majhnih posušenih koscev. Kot bi bil npr. posušen en tak bolj gosto pečen kruh.
    Potem to namočiš v vodi in pripraviš.
    http://www.zdravahrana-biotop.si/si/products.php?cat=35
    V Mercatorju imajo to celo v manjših trgovinah, ne samo v največjih.

    Zahtevno je pa na začetku, veš. Potem ko zadevo osvojiš, jo obvladaš tako kot si svoj stari način prehrane. Tudi prej si nekatere stvari jedla, druge ne.
    Najprej poizkusi s hrano ki bo 100% varna, potem pa malo eksperimentiraš, kaj ti paše in kaj ne.
    Drago je pa res. Vsaj meni se zdi tako…
    Pa srečno..

  11. t. Says:

    Živjo!

    Moji najljubši namazi so zaenkrat:
    Tartex paštete
    Panonč, Štajerc, itd. (Kalček)
    IBI (http://www.ibi-vegan.si/skupina.aspx)
    Alnaturini izdelki (DM –> http://www.alnatura.de/e18000.php)

    lp, t.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: